Voor het open onderzoek van tijdens mijn studie besloot ik om in het begrip ‘vriendschap’ te duiken. Voor mij was de term ‘vriendschap’ altijd vanzelfsprekend en iets waar ik niet vaak over nadacht. Dit veranderde echter tijdens covid, en hoe ik merkte dat haast al mijn vriendschappen aan het veranderen waren. Veel vriendschappen verdwenen op de achtergrond en ik merkte dat men hier veel selectiever mee omging. Logisch ook wel, gezien alle restricties waarmee wij toen moesten leven, en alle risico’s van dien.
Om deze reden wilde ik ‘vriendschap’ onderzoeken. Ik weet hoe vriendschap is en voelt voor mij, maar hoe werkte dit bij andere? Ik was op zoek naar de nuances, de subjectiviteit en de wetenschap achter vriendschap.
Voor mijn onderzoek ben ik met enorm veel mensen in gesprek gegaan hierover. Zo ben ik bijvoorbeeld naar een bejaardentehuis gegaan om met de bewoners te praten over het belang van vriendschap. Ook was er een berg aan literatuur waar ik mij doorheen heb geworsteld. Daarnaast heb ik veel interviews gedaan met mijn eigen vrienden, vrienden van vrienden en mensen op straat.

Vaak baalde ik na deze gesprekken. Niet omdat het niet goed ging maar juist omdat dit enorm interessant was, en voorbij. Niet terug te luisteren. Er bleven enkel notities over.
Door deze frustratie kwam ik bij de vorm van dit project, Podcasting.
Voor dit project creëerde ik een podcast reeks waarin ik met vrienden van mij het gesprek aanging over vriendschap, maar dan opgenomen. Ik wilde het opnemen zodat niet enkel ik hiervan kon leren, maar iedereen die hier interesse in heeft.
Deze reeks bestaat uit vier afleveringen. Een aflevering over het verliezen van vriendschap, met een oude vriend die ik al jaren niet gesproken had. Een aflevering over studentenverenigingen en de geforceerde vriendschappen die daar ontstaan. Een aflevering over het gebrek aan vriendschap en een over schoolvrienden, en hoe dit kan verschillen met andere vriendschappen.
Back to Top